Monday, December 22, 2014

Drift

I can't sleep..

I just can't sleep.. 

As i lay here on my parents' bed next to my mom, i got my mind drifted for awhile and started to think...

What can i do for the world?
What can i do for the people around me?

How do i make sure that everyone is happy?

My grand aunt, she must be missing her dearest late husband, my beloved grand uncle..
She's bored, but if only she has an option.. 

My parents.
I've achieved nothing. Nothing for them to be proud of.. But i wish i could do something.. But what.

The world.

The world.

What can i do for the world?

I haven't done anything for myself and how could i even dreamt of doing something for the world.

Thursday, July 10, 2014

Thank YOU

Monday, June 23, 2014

Blessed.

And ready to live once again.

Monday, June 9, 2014

How I Want It To Be

Thursday, May 22, 2014

Just Me & My Silent Prayer

Life has been hectic.
What with me working in the super morning shift AKA the zombie shift AKA the graveyard shift..
Time's flying a lil' too fast..

Just 13 days ago (May 9th) marked my 3rd year working as a media research specialist here in Media Monitors Malaysia Sdn Bhd.
Wow. 
No really, wow..
I've only managed to stay at least 3 months in my previous work places, and I actually made it here for 3 years. Now that's an achievement! Yay me!

What's new.
Hm. Oh my sister is getting married in 9 days time from now. 9 DAYS man! Too much things going on I sometimes lost track of time.
My elder/eldest/only sister is finally getting married at 29 years old.
Alhamdulillah..

There's nothing more I could wish for but for the ceremonies to go smoothly, for both sides of our families, and a lifetime of happiness to both my sister and my future brother in law. Amin to that.

Oh me?
Oh please stop.
I have around 9 days til' I have to deal with people asking me when will it be my turn and such.
I'm not saying I'm prepared, but I just control myself from thinking too much about it.
I mean about the questions, not marriage!
Of course I've been thinking about marriage. I'm human too, remember? LOL.
But hey, as what I've posted just previously, INSHA'ALLAH.. God's willing. My knight in shining armor will come for me sooner or later.

For now, let's say I'm enjoying myself by living life to the fullest.

Well people has been asking if I'm seeing anyone. People are so curious because all they wanna be sure of is whether or not I'm really over with my previous relationship. I know how lucky I am to be loved by many, friends and families who actually cares. I know they don't want me to get on the wrong track all over again..

But what can I say, it has indeed been hard for me. To get over him. I think 4 years of a relationship is quite long enough. What with the rocky moments. Sometimes the rockiest, the worst of 'em all are the ones that's gonna leave a long lasting wound. 

BUT SOMEHOW,
SOMEHOW, I think I have successfully managed to finally get over him.

It's true when they say sometimes things tend to look hard if you keep thinking that it's hard. Unless you keep trying and don't give up. Put some efforts here and there instead of dwelling over it for nothing.
But yea, I've succeeded. I stopped thinking about him like how I used to.

And then there was this one time. This one night when I was sitting all alone and thought about all those hurtful things and hard times that I went through with him. And then it sorta gave me a snap, back to reality.
I cried and told myself if I keep going back, if I keep telling him I miss him, he'd tell me that he has been missing me too and we get to talk to each other, that's when shit will never stop. Why? Because I'd be the one who'd give him all the privilege to hurt me all over again. And I asked myself, how does all of this end? What would end this? Until when?
That night I prayed hard. Really hard.
I told Allah that if he's meant for me, then help him. Guide him to change. And make me stronger because I'm gonna need all the strength I can get to wait for him to change.

But if he's not, give me the strength to forget.
And bring me closer to that one person, who ever he could be, who may have been meant for me.

Surprisingly, just around that time, this one person came into my life. I'm not saying that I'm sure he's my soul mate. But it's just that, he came.
For how long that I have avoided from seeing a new man, for how long I have been trying hard to get over the previous one, this person came and we became friends.
We went out for a few times already, but all I can say is, we're really trying to take it one step at a time. Very very slowly.
Well if it's meant to be it's meant to be..

But I have to admit it, I do wish for this to be my last stop; if we're meant to be.
Sometimes I just get tired you know. And at one point I can't even imagine myself starting over again. Meeting new people. Trying to understand people. Trying to get people to understand me. Me and my wacky behavior. I'm pretty sure not everyone would fancy wacky people. I'm wacky, loud, unpredictable, I can be strong and weak at the same time. I can be loud and quiet at the same time. I can be moody and I'm pretty sure I'm emotional. But see, as a Muslim, I believe that each one of us has been destined with a partner. Destined since we were born. So yea. No matter how wacky I am, no matter how emotional I can be, I do know that some lucky guy out there is gonna love me for who I am. 
:)))

Okay whatever.
My english is bad. This is long. And boring.
No one is gonna read this anyway.
Sorry I can't reveal much about this 'new friend' of mine.
My reason is simple, its too soon. I don't wanna hope too much. But it's just gonna be me and my silent prayers.
And for now, I guess it's not wrong for me to...




Insha'Allah



Monday, May 5, 2014

That Feeling Once Again

Why do you have to come if you're not planning to stay?
Why do you make me fall for you just so you could leave

Friday, March 7, 2014

Dadah: Perosak Rumah Tangga

Guru didera suami rayu ditukar

ALOR SETAR: Seorang guru sandaran, yang mendakwa tidak tahan didera hampir setahun oleh suaminya seorang penagih dadah, nekad melarikan diri dan memohon Kementerian Pelajaran meluluskan pertukarannya atas faktor keselamatan.

Siti Muniroh Mohd Shukri, 31, berkata, selepas melarikan diri dari Lahad Datu, Sabah bersama anak lelakinya yang berusia sembilan bulan pada 22 Julai tahun lepas, gajinya ditahan sehingga kini.

"Suami saya Aldin Osdam, 31, yang terjebak dengan najis dadah pada 2010, sangat cemburu, mengurung dan memukul saya saban hari. Dia juga meminjam dengan Ah Long, mohon kad kredit dan beli kereta guna nama saya.

"Apabila tidak jelaskan hutang, saya jadi mangsa, diterajang dan disepak hampir setahun,” katanya kepada pemberita semasa ditemui di rumah bapanya di sini hari ini.

Siti Muniroh nekad melarikan setelah berbincang dengan Guru Besar Sekolah Rendah St Dominic di Lahat Datu, tempat beliau bertugas, manakala ibu mertuanya membelikan tiket penerbangan ke Alor Setar.

Sebelum melarikan diri, beliau membuat laporan polis di Lahat Datu sebanyak dua kali selain ke Mahkamah Syariah untuk menuntut cerai.

Siti Muniroh berkata, Aldin yang dipenjara tiga bulan di Lahat Datu kerana kesalahan dadah akan dibebaskan 8 Januari ini dan telah menghubunginya tiga hari lepas serta mengugut hendak ”menyembelih” beliau jika terjumpa di Sabah.

Beliau berkata, laporan mengenai ugutan itu telah dibuat di Balai Polis Alor Setar.

“Atas faktor keselamatan diri untuk kembali bertugas di Lahat Datu, saya memohon pihak berkenaan di Kementerian atau Jabatan Pelajaran menimbang kes saya dengan wajar.

"Sahabat bapa saya, Redzuan Ishak telah tiga kali membawa saya dan bapa ke Kementerian Pelajaran di Putrajaya menemui pegawai bahagian pertukaran” katanya.

Siti Muniroh juga membuat permohonan secara dalam talian kepada Guru Besar dan Jabatan Pendidikan Sabah selain bertemu pegawai Jabatan Pendidikan Kedah serta kaunselor. Sehubungan itu, beliau merayu masalah tersebut dapat diselesaikan secepat mungkin memandangkan statusnya sebagai guru sandaran terlatih dan belum disahkan jawatan./Bernama

Monday, March 3, 2014

Sorry Cosmopoint Intl Uni College Melaka. I LOVE YOU

Oh my God,

I've just realized that some of my blog visitors reached here by looking up for "Cosmopoint College Melaka".
And the search result would bring you to my negative reviews on the college from the entries that I posted years ago when I was studying at the college itself.

I think I owe an apology to the college.
I suppose every other colleges and institutions ada flaws masing masing..
I was young, dumb and ungrateful..

Please don't believe what you read.
What I said came from a lazy ass student who was struggling hard to finish her studies, one who was all stressed up with projects, presentations and all- you know the drill.

So yea, Cosmopoint Melaka is not as bad as I used to picture it.
They still produce good people..
I've had more fun times than bad ones when I was there.
I'm still in contact with some of my fellow lecturers and college mates and it's all been good.

And I'm pretty sure that after 5 years that I've graduated and left college, the place must have been upgraded or something by now :)



HONESTLY.

Sunday, February 23, 2014

Seadanya Engkau

So you see..


Last boyfriend aku, boleh dikatakan orang akan cakap dia jahat..
Ada la some things yang dia buat dalam hidup dia yang salah.. Banyak la sebenarnya benda salah yang dia buat.

Sekarang aku masih tak ada pengganti dia. And jujur aku cakap, agak susah untuk ada pengganti dia..
Jujur jugak aku cakap, yang paling sakit ni lah yang paling susah sekali aku nak get over.

Wanna know why?

Luaran dia memang banyak benda jahat dia buat.
Tapi being with him, even sebelum kami jadi pasangan pun kami dah kawan rapat. Dan kami pernah menangis sama sama bila cerita pasal hidup.
Pasal dia yang dah hilang bapak dia sejak dia umur 13 tahun..
And dia sedih dan cemburu sikit bila raya aku dapat raya dengan bapak aku.
Aku ingat lagi, dia nangis and cakap "mesti best kan raya ada bapak.."
Bukan tu je. Banyak yang kami kongsi pasal hidup.
Nasib dia, nasib aku...

Aku tau jahat dia. Yang dia jujur bagitahu aku, yang dia tak jujur tapi aku tahu.. Banyak jugak lah..
Tapi percaya tak kalau aku cakap aku sayang dia sangat sebab aku nampak baik dia.
Jahat dia memang terang. Cukup yang aku kena tanggung je dah habis menyakitkan. Mulut dia jahat macam bontot ayam kadang kadang. 

Selalu sebenarnya.

Tapi baik dia- mungkin itu yang aku belum jumpa pada orang lain..

And not just that.
Maybe I love him as a human.
Aku sayang dia sebagai manusia lain. Manusia yang dah banyak buat silap dalam hidup. 
Yang masih lemah dan tak mampu nak ubah jalan hidup salah yang dia pernah pilih satu masa dulu.

Jahat jahat dia pun, ada jugak benda yang aku belajar dari dia.
Aku pandang tinggi sifat dia yang tak pernah endah apa orang nak cakap.
Dari segi pemakaian contohnya.
He's the first person yang aku kenal yang main belasah je nak pakai tshirt bundle ke apa ke, and not ashame of it at all.
Dia tak heran benda2 jenama bagai.. Dia selalu jadi diri dia sendiri.. Dia tak pandai english, dia mengaku and boleh ketawa sama2 dengan aku bila aku betulkan dia. Unlike some people. But tu masing masing la kan.. But this is him.
Why I love him despite all his flaws.

Well tak semua orang hebat untuk belajar dari kesilapan. Tak semua orang sekuat macam yang kita selalu nasihat nasihatkan tu...

Even aku tak dengan dia lagi. Aku selalu teringatkan dia. As a human. As someone yang pernah jadi kawan rapat dia. As someone yang masih sayangkan dia.

Dengan dunia yang sangat cold and unfair sekarang, i have a feeling that if apa apa yang tak baik jadi dekat dia, aku rasa separuh aku akan mati.
I just love him that much.

Aku sayang dia sampai macamtu dalam masa yang sama aku redha yang "sayang tidak semestinya memiliki....."

Dan sebenarnya, ada atau tidak dia dalam hidup aku, aku selalu berharap and teringin sangat nak tahu yang dia dah berubah. Satu hari nanti......  
Inshaa'Allah...

Dia takkan baca ni.
Tapi tu lah, aku akan selalu doakan kau M-------.
Kau antara kawan yang terbaik Tuhan pernah bagi pada aku.


Sunday, February 16, 2014

Penagih Dadah = MANUSIA

Assalamualaikum.
Hello.
Hai.

This would be a very random post.
Just sharing my opinion; in case there are still some people out there who actually read my blog.
--
Okay here it goes;
--

Adakah aku sorang je yang berpendapat bahawa penagih dadah sepatutnya dijaga/dikawal oleh AADK - (Agensi Anti Dadah Kebangsaan) atau agansi2 lain yang bertindak sama seperti nya?

Am I the only one who thinks that druggies should be handled by the National Anti Drug-Agency,etc?

I mean.. They need help. HELP. Pertolongan. Bantuan.
Drugs are everywhere and very easy to find nowadays. Tinggal kita sedar atau tidak je. Keliling kita berapa peratus orang yang sama ada dibawah pengaruh dadah, pernah ada sejarah berkaitan dadah and so on.

Saya perasan AADK ada jugak buat event dimana mereka jemput penagih dadah datang dengan rela hati jika mereka rasa perlu dibantu.

Agak2 kalau kira dalam 10 orang penagih, berapa ramai yang akan pergi dengan rela hati? 
I'm sure some of them akan fikir macam they're surrendering themselves to the police.
Just to get themselves beaten up, kena duduk dalam lokap, tidur atas lantai sejuk and stuffs like that. Situasi yang mereka pun tak suka sebenarnya, duduk dalam lokap/dipenjarakan.

These people/penagih dadah ni semua., mereka manusia.
Kita semua buat silap. Begitu jugak mereka. Tapi dari apa yang saya lihat dari bahan bacaan, masyarakat majoritinya pandang sebelah mata je penagih2 dadah ni. Masyarakat anggap penagih dadah ni semua ibarat SAMPAH SARAP.

--Saya tak tahu macam mana sebenarnya prosedur dalam lokap selepas penagih dadah ditahan atas sebab sebab berkaitan dadah.
Tapi jelas depan mata dari apa yang saya baca, banyak yang keluar dari lokap dan masih tidak tinggalkan dadah. Jadi dari sana la mereka ni jadi nya keluar masuk lokap macam check in check out hotel.

Mungkin kalau lebih banyak pendedahan pasal pusat pusat RAWATAN dadah yang sedia ada, dengan cara tu mereka akan lembut hati dan akan lebih faham yang mereka masih boleh dibantu, masih boleh teruskan hidup normal macam orang lain tanpa perlu bergantung kepada benda yang merosakkan tu which is DADAH lah kan.
Mungkin dengan cara tu mereka akan lebih terbuka dan dengan rela hati pergi dapatkan bantuan..

Contoh macam satu kes kebakaran, akan ada bomba dan polis.
Bomba untuk selamatkan keadaan dalam keadaan sesuatu tempat sedang dijilat api tu, while Polis ada untuk bantuan utk ada kan report and stuffs. Bagi saya macam tu la sepatutnya peranan AADK tu macam Bomba dalam situasi tadi. Polis mungkin boleh bantu kawal keadaan contohnya ada penagih yang dah tahap agresif dan boleh membahayakan orang, yang ada senjata ke apa..

Saya cuma rasa, kita semua manusia. Ada tahap untuk ikut cara hukuman terhadap sesama manusia berdasarkan undang undang negara and such. Selagi boleh bantu, kenapa tidak bantu aje.

Andai kata lah ada antara yang baca ni adalah penagih dadah, dan masih ada rasa berharap untuk berubah dan tinggalkan dadah, saya merayu awak jangan putus asa. Kalau atas dunia ni, jangan lah putus asa dengan diri sendiri. Tak ada apa yang mustahil.
Tuhan tak pernah putus asa pada kita. Jadi jangan ambil pusing kalau ada orang keliling awak yang sama ada atas muka bumi ni yang putus asa dengan awak. Hidup untuk diri sendiri dan Tuhan.
"Katakanlah: "Wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." - Surah Az-Zumar: 53
Ayat ini menjelaskan bahawa Allah SWT dengan sifat Pengasih dan Penyayang-Nya membuka seluas-luasnya pintu keampunan kepada semua hamba-hambanya yang melakukan kesilapan yang ingin kembali ke pangkal jalan.

Jangan rosakkan diri. Banyak lagi benda boleh buat dalam dunia.
Jangan sampai dadah buat awak tak sedar perbuatan awak pada keluarga, kawan kawan. Tolong lah dapatkan bantuan sebelum terlambat.

Sana sini kes bunuh semua libatkan dadah. Sedangkan ahli keluarga sendiri pun ada yang tergamak bunuh-  berpuncakan dadah.
Sebelum terlambat, tolong lah cuba dapatkan bantuan.

I am no one of couse. Just a stranger, orang asing yang cuba nak ingatkan awak yang hidup ni boleh jadi lebih bermakna kalau awak tinggalkan benda yang jelas jelas merosakkan diri.
Dah cukup banyak bukti yang sedia ada pasal kerosakan yang jadi disebabkan dadah.

I have faith in you. In all of you. But most of all, awak semua kena ada kepercayaan pada diri sendiri. Tak perlu lah nak tunggu sampai ada benda tak baik jadi baru nak menyesal. Selalunya bila menyesal tu dah terlambat. Hargai la orang orang keliling yang masih sayang.

"Sememangnya penyakit melawan nafsu ketagihan dadah adalah penyakit yang paling sukar dan memerlukan kesabaran, ketabahan dan jati diri yang tinggi. Pihak keluarga dan masyarakat perlu memainkan peranan dalam memulihkan ahli keluarga yang telah menjadi penagih dadah dalam memberikan galakan motivasi. Bekas-bekas penagih yang telah melalui rawatan haruslah diterima balik ke pangkuan keluarga masing-masing. Perasaan prasangka buruk terhadap para penagih menjadikan mereka berasa tersisih dan akan mudah kembali kepada penyalahgunaan dadah. Kita harus sedar dan memberikan mereka harapan dan peluang untuk memulakan kehidupan baru." (-Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah)

Get help.
Cuba,...

KL/Selangor
* Rumah Sahabat
Lot No.422 Kampong Batu 14,
Jalan Ulu Langat,
43100 Kajang Selangor DE

* Pusat Pemulihan Dadah Persendirian (PPDP)
MAP Training and Consultancy Sdn. Bhd.
Tingkat 2 Wisma Belia
No. 40 Jalan Syed Putra
54600 Kuala Lumpur.
Tel. : 03 - 22734622, 22730622, 016-5555021

Perak
* Pusat Rawatan & Pemulihan Dadah Persendirian JABAT SUFI
No. 766A, Taman Chandan Desa, Jalan Gopeng,
31300 Simpang Pulai,
Perak Darul Ridzuan.
Tel/Fax : 05-3575841

* Akademi Hijrah Insan
239A, Jalan Silibin, Taman Alkaff, Silibin 30100 Ipoh Perak

Kelantan
Pondok Islah Diri Baitul Taubah
PT 371 Jalan Jeram Pasu,
Padang Pak Amat
16800 Pasir Puteh

Kedah
Pusat rawatan Ustaz Hj Hanafi
 NO.1932-C , JALAN STADIUM,
 05100  ALOR SETAR, KEDAH